طرحواره درمانی رویکردی درمانی در روانشناسی است و برای درمان اختلالات شخصیت و اختلالات مزمنِ یا بیمارانی که به سایر درمانها پاسخ ندادهاند یا بازگشت علایم را دارند، به کار میرود.
خیلی از مواقع الگوهای قدیمی دیگر کارایی لازم را در زندگی ما ندارند و مانند داروی تاریخ گذشته می مانند که نه تنها کارایی ندارند، بلکه آسیب زا نیز هستند. در این گونه موارد طرحواره درمانی میتواند با بررسی گذشته افراد و بازسازی و اصلاح خاطرات تلخ آن دوران به فرد کمک کند تا الگوهای جدیدی را در ذهن ایجاد کرده و بتواند زندگی فعلی خود را بهبود بخشد.
انواع مختلفی از طرح واره ها وجود دارند که بر افکار و رفتار افراد تاثیر می گذارند. یک روانشناس متبحر با مصاحبه و انجام تست های روانشناختی می تواند طرحواره های هر فرد را شناسایی کرده و در تغییر و اصلاح آنها به افراد کمک کند.
به طور مثال طرحواره ایثارگری در بسیاری از افراد وجود دارد. این طرحواره موجب میشود افراد بیش از اندازه به دیگران اهمیت داده و همواره خواسته های خود را فدای دیگران می کنند. این موضوع می تواند ریشه در کودکی فرد و نحوه رفتار و آموزشهای والدین داشته باشد. درمانگر پس از مشخص کردن طرحواره فرد به او آموزش می دهد که چگونه از آن رها شود و این طرحواره را به تعادل برساند.